Kako doći ovdje

Kako doći do otoka Hvara

i grada Hvara

Evo nekoliko korisnih savjeta za vaše putovanje na otok Hvar i u Hrvatsku. Najlakši način za doći na Hvar ovisi o vašem prijevoznom sredstvu i smjeru iz kojeg dolazite. Ako putujete automobilom, autobusom ili vlakom, trebate stići do Splita ili Drvenika u srednjoj Dalmaciji odakle se možete voziti trajektom do Hvara ili katamaranom do Hvara (iz Splita). Trajekti Split - Stari Grad (Hvar) i Drvenik Sućuraj prevoze automobile. Ako idete avionom, najbliže lokalne i međunarodne zračne luke su Split, Dubrovnik i Brač, a onda trebate uzeti lokalni autobus, unajmiti automobil ili uzeti taksi do Hvara. Postoje također međunarodne trajektne linije za Hvar (iz Italije) i trajektne linije uz obalu koje se zaustavljaju u Hvaru.

Ako putujete automobilom prema Hvaru, ovisno o smjeru (Austrija, Slovenija, Mađarska) trebate proći kroz Zagreb do Splita ili Drvenika glavnom hrvatskom autocestom A1, ili uz hrvatsku obalu od Rijeke do Splita ili Drvenika. Iz Splita se možete voziti trajektom do Starog Grada na Hvaru (105 minuta), ili iz Drvenika (južno od Makarske) do Sućurja na otoku Hvaru (25 minuta). Odabir trajekta može ovisiti o vašem odredištu na Hvaru, cijeni, učestalosti polazaka i dužini prelaska. Stari Grad je bliži Splitu i gradu Hvaru (20 km ceste). Luka Sućuraj je pogodnija ako dolazite iz smjera Drvenika (luke polaska) i Dubrovnika. Također, možete uzeti u obzir učestalost odlaska. Van sezone trajekt iz Splita za Stari Grad plovi 3-4 puta dnevno, a iz Drvenika za Sućuraj 6-7 puta. Tijekom ljetne sezone (srpanj, kolovoz) trajekt iz Splita za Stari Grad plovi 4-7 puta dnevno, a iz Drvenika za Sućuraj 12-20 puta. Trajekti iz Italije plove samo tijekom ljetne sezone.

Hrvatski auto klub
Informacije o autocestama, cestarinama, uvjetima na cestama, kartama, lokacijama benzinskih postaja, turističke informacije za putnike na hrvatskim cestama - Web stranica.

Dokumenti
Pri dolasku u Hrvatsku automobilom traži se da imate važeću vozačku dozvolu, registracijsku karticu automobila i svoju zelenu karticu (dokaz o osiguranju automobila).

Ograničenja brzine i alkohola
Ograničenje brzine u naseljima je 50 km / h i 80 km / h izvan naselja (osim ako nije drugačije navedeno). Na autocestama je ograničenje brzine 130 km / h. Policija strogo provodi hrvatske zakone o pijenju i vožnji i postavila je ograničenja brzine. Ako ste vozač mlađi od 24 godine važi nulta tolerancija (0,0 posto alkohola u krvi). Za one od 24 i više godina pravilo je ograničenje od 0,05 posto.

Benzinske postaje
U Hrvatskoj su benzinske postaje otvorene od 7 do 19 ili 20 sati, a tijekom ljeta do 22 sata. Postoje benzinske postaje koje su neprekidno otvorene u većim gradovima, a na glavnim međunarodnim rutama prodaju se sve vrste goriva: Eurosuper 95, Super 98, Normal i Euro Diesel.                                  Na otoku Hvaru benzinske pumpe za automobile dostupne su u Jelsi i gradu Hvaru, a otvorene su tijekom cijele sezone.

Taksi služba
Ova usluga je dostupna u svim gradovima i turističkim mjestima. Za transfere na otok Hvar iz drugih mjesta u Dalmaciji (Split - Hvar, Dubrovnik - Hvar i obrnuto), provjerite usluge UBER, Cammeo, Go Green i sl.

Rent-a-Car
Ova je usluga dostupna u svim gradovima, turističkim mjestima i zračnim lukama (aerodrom Split i Dubrovnik), te u Jelsi, Starom Gradu, gradu Hvaru i Vrboskoj na otoku Hvaru.

Najlakši način do otoka Hvara dolazite li automobilom, vlakom ili avionom iz Splita i Drvenika (Dalmacija) ili Ancone i Pescare (Italija) trajektima ili katamaranom. Postoje i preko-otočne trajektne linije za Hvar s Korčule, Vis i Brač (dalmatinski otoci), te obalna brodska linija od Rijeke do Dubrovnika i obrnuto.


                            

Jadrolinija je glavni hrvatski brodski prijevoznik koji održava većinu redovnih, međunarodnih i domaćih trajektnih i brodskih linija. Njihova službena: web stranica
Drugi brodski putnički prijevoznik je Kapetan Luka. Njihovu službenu web stranicu možete pronaći ovdje. Kod oba prevoznika karte možete kupiti putem interneta.

Prijavite se na naš bilten

Prijavite se na našu e-mail listu za obavijesti o novostima i posebnim ponudama.